House for Phineas Gage Architecture of the University of Oregon

Home
Timelines
Architects +
Buildings Index
Sculpture
Interactive Map

THE ARCHITECTURE OF THE UNIVERSITY OF OREGON
Outdoor Sculpture & Building Ornamentation/h6>

House for Phineas Gage

Artist: James Harrison
Date: 2003
Location: Straub Hall Courtyard

Above: Two views of the sculpture.

This work, made of wooden strips, was installed in the Straub Hall courtyard in 2003. A Percent for Art commission associated with the Lewis Center for Neuroimaging, the work was created by an artist/architect (formerly of the group RIGGA) interested in sustainability and environmental concerns. The 'subject', Phineas Gage, is a legend in the history of brain injury: he survived a 3-foot rod blown into his head from a construction blast in 1848.

Bibliography

Created by ehteague on Jun 18, 2012 Last updated Aug 1, 2012